Jedan restoran pokrenuo je žustru raspravu na društvenim mrežama uvođenjem pravila: gosti koji ne pojedu svoju naručenu hranu moraju dodatno platiti...
Korisnica TikToka @mikasahanma izazvala je pažnju kada je objavila video koji je do sada sakupio 4,5 miliona pregleda. U klipu je objasnila da restoran gde radi ima poseban koncept – gosti mogu da jedu neograničenu količinu hrane za 90 minuta po ceni od 30 evra, ali ako ne pojedu sve što su naručili, plaćaju dodatno. „To je veoma fer koncept,“ rekla je Mika, dodajući da je ovakva praksa veoma česta u Nemačkoj.
Pravila restorana podelila su mišljenja korisnika. Jedni su podržali ideju kao način da se smanji bacanje hrane: „Ništa nije sporno u ovom konceptu, isto pravilo postoji i kod nas u Kanadi,“ napisao je jedan korisnik. „Naš lokalni suši restoran ima isto pravilo. Možeš jesti koliko hoćeš, osim ako ostaviš ostatke – to plaćaš,“ dodao je drugi.
Drugi su kritikovali pravilo kao kontradiktorno: „Hipotetički, to onda nije ‘sve što možeš pojesti’. Ljudi možda neće želeti jelo nakon što ga probaju, pa će i dalje biti hrane koja se baca.”
Iako je Mika promovisala koncept kao rešenje za smanjenje otpada, pažnju je privukao način na koji je seckala cveklu. Korisnici su primetili: „Govoriš o smanjenju otpada, a koristiš samo sredinu cvekle?“
Mika je odgovorila kritičarima objašnjenjem da koristi mašinu za rezanje, zbog čega cvekla mora biti zaobljena i sa uklonjenim tvrdim ivicama. Objavila je i tutorijal kako pravilno oblikuje cveklu za jela u restoranu.
@mikasahanma #viral #mikasa ♬ Originalton - mikasahanma