Onkolog dijetetičar upozorava na dve stvari koje trebate izbegavati kako biste smanjili rizik od raka

Onkolog dijetetičar iskoristila je svoj Instagram nalog kako bi nas upozorila i navela da izbacimo dve veoma popularne stavke sa naše liste za kupovinu, ukoliko želimo da smanjimo rizik od oboljevanja od raka..

Spojler alert – kao što možete pretpostaviti, proizvodi su verovatno dve stvari koje redovno stavljate u korpu kako biste izdržali nedelju, tako da verovatno nećete biti oduševljeni savetom koji je dala Nikol Endrjuz.

Ova registrovana dijetetičarka iz SAD, specijalizovana za onkološku ishranu, pomaže preživelima od raka da obnove svoje zdravlje, poboljšaju ishranu i redefinišu svoj stil života tokom oporavka.

Kao što svi znamo, hrana je najbolji lek, ali neki sastojci nas mogu trovati iznutra prema Nikolinim rečima. Ipak, ona je uverila ljude da, iako daje ozbiljno upozorenje koje smo već mnogo puta čuli, ne trebamo verovati da sve u našem frižideru "povećava rizik od raka", jer, kako insistira, to nikako nije slučaj.

Međutim, Nikol je brzo prešla na loše vesti otkrivajući da je konzumacija alkohola vodeći uzrok raka, objašnjavajući da će "povećati rizik od oboljevanja od šest različitih" vrsta raka. U Instagram videu detaljno je objasnila šta treba, a šta ne treba stavljati u korpu za kupovinu, upozoravajući da bilo koja vrsta alkohola, uključujući crno vino, može povećati rizik od bolesti.

Nikol je objasnila: "Konzumacija alkohola nije samo loša za zdravlje jetre; ona takođe povećava rizik od raka dojke, usta, grla, jednjaka i debelog creva. Nauka iza toga je zapanjujuća. Alkohol se metabolizuje u acetaldehid, poznati kancerogen, koji može oštetiti naš DNK, povećavajući rizik od raka."

I znate one razne vrste mesa koje jedete uz nekoliko čaša vina? I one su van igre, jer je Nikol rekla svojim pratiocima da prerađeno meso može "povećati rizik od kolorektalnog raka".

Dijetetičarka je nastavila: "Prerađena mesa, uključujući šunku, salamu, slaninu i kobasice kao što su viršle i čorizo - povezana su sa povećanim rizikom od kolorektalnog raka. Prerađeno meso sadrži spojeve poput nitrata i N-nitrozo spojeva, koji povećavaju rizik od raka. A šta je sa onim prženim viršlama i hrskavom slaninom? Visoke temperature uključene u preradu mesa mogu proizvesti kancerogene spojeve poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika i heterocikličnih amina, što dodatno povećava rizik od raka," rekla je Nikol.

"Crveno meso sadrži heme gvožđe, koje, kada se metabolizuje, može stvoriti štetne spojeve koji mogu oštetiti debelo crevo." Ona je pozvala ljude da preispitaju šta unose u svoje telo, podsećajući ih da je zdrava opcija - prirodna i neprerađena hrana - uvek najbolja.

Ipak, dijetetičarka nije potpuni i apsolutni ubica užitaka i informisala je ljude da još uvek postoji mnogo zabavnih namirnica koje mogu jesti a da ne povećaju rizik od oboljevanja od raka.

Nikol je dodala: "Želim da budem veoma jasna kada kažem da ne postoji direktna veza između svakog šećera i izazivanja raka. Važno je da se fokusirate na svoje ciljeve i postanete svesniji šta je u vašoj hrani - kakve su njene nutritivne vrednosti, kako se osećate nakon konzumacije određenih obroka, i kako da kreirate jela koja ne samo da imaju dobar ukus, već i podržavaju vaš uobičajeni stil života i stil života za prevenciju raka koji je podržan kroz ljudske podatke."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group