Niko nas nije učio kad da stanemo sa jelom. U školi – ništa. Kod kuće – “nema ustajanja dok se tanjir ne počisti.” A ti već od pola porcije sit, ali ti baba gura još jednu sarmu jer “izgledaš bledo”…
I eto ti kasnije – jedeš kad nisi gladan, jer je “red”, jer je “grickalica” tu, jer je dosadno, jer si pod stresom. Zvuči poznato? Dobra vest – možeš da naučiš da staneš. Nije lako, ali nije ni visoka nauka. Samo moraš da budeš malo pažljiviji i da ne jedeš kao da se spremaš za zimski san.
Prvo – zašto se uopšte prejedamo?
Zato što sve svuda oko nas vrišti: “Jedi sad! Brzo! Masno! Hrskavo!” Hrana je dostupna non-stop, šećer i mast na svakom koraku, i sve to dok jurimo kroz dan bez da razmišljamo kad smo poslednji put stvarno bili gladni.
Pritom, stres nas tera da jedemo i kad ne treba. Nisi gladan – samo si umoran, smoren ili ti fali dopamin. A da ne pričamo o navikama iz detinjstva: svaki uspeh – slatkiš. Svaka pohvala – pljeska. Loš dan? E, to su tri parčeta hleba sa eurokremom.
Kako da ne pojedeš celu picu bez da trepneš? Otkrivamo 7 trikova koji ti mogu pomoći da jedeš kao odrasla osoba, a ne kao student posle izlaska:
1. Isključi sve i jedi kao čovek
Ne telefon, ne TV, ne YouTube klip o “10 načina da izgradiš biceps”. Samo ti i tanjir. Ako se ne fokusiraš na to što jedeš – ješćeš duplo više nego što ti treba. Garantovano.
2. Sedi za sto. Da, baš to – sedi.
Ako jedeš stojeći, iz ruke, s noge na nogu – nemaš osećaj da jedeš. To je kao da pokušavaš da se naspavaš dok stojiš u tramvaju. Sedi. Tanjir. Viljuška. Kultura, brate.
3. Udahni pre nego što navaljuješ
Ne juri kao da je poslednji obrok u životu. Udahni. Izdahni. Pusti telo da se smiri. Nervoza i glad zajedno – najgora kombinacija.
4. Jedi kao da si u najskupljem restoranu
Razlikuj ukuse, obrati pažnju na teksturu, razmisli šta zapravo jedeš. Nisi mašina. Uživaj. Hrana nije samo gorivo – to je i doživljaj (ako dozvoliš sebi da ga osetiš).
5. Napuni se – pa onda proveri da li ti treba još
Negde na pola tanjira – stani. Napravi pauzu. Prošetaj po stanu. Popij gutljaj vode. Telo nije odmah svesno da je sito. Treba mu par minuta da dođe informacija do mozga.
6. Jedi sporo – da tvoj stomak ne mora da urla “DOSTA!”
Nije trka. Što sporije jedeš, to bolje osetiš kad ti je dosta. Bonus: više uživanja, manje hrane. Logika koja funkcioniše.
7. Ponekad spusti viljušku i razmisli
Napravi ritual: pojedi trećinu porcije, spusti pribor, i zapitaj se: “Jesam li još gladan – ili samo jedem jer je tu?” Ako ti je odgovor „ne znam“ – to je znak da si verovatno sit.
Nije poenta da se odrekneš hrane i živiš na brokoliju i vodi. Poenta je da jedeš kad ti treba – i staneš kad je dosta. Jer telo zna. Samo treba ponovo naučiti da ga slušaš.