Dvadesetogodišnji mladić iz Švedske, Džouns Husein, izazvao je pažnju tvrdeći da se nije razboleo otkako je napustio vegansku ishranu i prešao na dijetu zasnovanu na sirovom mesu.
Husein je promenio svoju ishranu „u ime zdravlja“ nakon što je gledao predavanja pokojnog američkog nutricioniste Ajonusa Vonderplanica, čija je „Primalna dijeta“ inspirisala ljude širom sveta. Njegova trenutna ishrana uključuje sirovu piletinu, komade govedine, mleveno meso i ribu – čak i ako su smeđe boje ili imaju blag miris. Takođe konzumira voće i ceđeno povrće.
„Ako bi bilo koji stručnjak za bezbednost hrane video šta jedem, sigurno bi dobio srčani udar,“ rekao je Husein za PA Real Life. „Ali ja to jedem i ništa mi se ne desi. Eksperimentišem na sebi da vidim da li su ono što su nas učili zapravo istinite tvrdnje – i, iznenađenje, nisu.“
Husein je bio vegan dve godine, od 2017. do 2019, ali je prešao na ishranu sirovim mesom nakon što je postao inspirisan Vonderplanicovim argumentima o prednostima sirove hrane. „Prvi put sam pojeo sirovo meso u novembru 2019. i osećao sam se odlično,“ rekao je. „To je bio samo komad sirove govedine.“
U početku je Husein začinjavao meso začinima i belim lukom, ali vremenom je osetio da mu začini nisu potrebni i počeo je da konzumira sirovo meso bez ikakvih dodataka. Do leta 2020. godine navikao se da jede sve vrste mesa, uključujući sirovu piletinu i jetru, uprkos neprijatnim mirisima i bojama koje meso može da poprimi u frižideru.
Husein veruje da mu je prelazak na sirovo meso poboljšao zdravlje creva i pomogao u uklanjanju akni. „Kod sirovog mesa, hranljive materije se lakše apsorbuju i nisu izmenjene,“ tvrdi on. „Nije da sirovo meso ima neku supermoć, već jednostavno time što ga ne kuvam dobijam više hranljivih materija.“
Međutim, prema smernicama SZO, pravilno kuvanje mesa ubija štetne bakterije koje mogu izazvati trovanje hranom. Iako mnogi skeptično gledaju na njegovu ishranu, Husein tvrdi da nije imao zdravstvenih problema otkako je prešao na ovu dijetu, uprkos zabrinutosti svojih roditelja i mnogih na društvenim mrežama.