Da li zbog opuštene atmosfere grada koji nas je prihvatio kao da smo Afrikanci, ili zbog toliko stvari koje smo imali u planu da obiđemo, Nova godina u Kejptaunu nam se prikrala i nije nam ostavila puno vremena za razmišljanje. Svidela mi se ta neizvesnost i priprema u poslednji čas. Vrlo brzo smo se našli u restoranu na poslednjem spratu hotela, uz tihu džez muziku, pripremljene koktele i nezaobilazno domaće vino uz tradicionalna riblja jela i jastog, Bunny Chow - zečetinu sa karijem u izdubljenoj lepinji, a na kraju smo se zasladili Koeksisters pletenim slatkišima i Malva pudingom. Hrana u Kejptaunu je preukusna, ali Coca-Cola je posle ovakvih obroka obavezna, da se „gasi žeđ“. :)
Teško da bih mogao da zamislim romantičniji ulazak u Novu godinu od ovog koji nam je tako srdačno ponudila Majka svih gradova. I baš u ponoć, dok smo plesali na velikom crvenom podijumu, negde u daljini nebo je prošarao vatromet, a aplauz i čestitke ispunili su prostor. Zagrlio sam svoju “damu u crvenom” i šapnuo joj da je ona moj Rt dobre nade.
“Uskoro...” - ponovio sam tiho, vraćajući se u realnost. Za svoju dragu sam odmah pripremio eliksir mladosti – čaj Rooibos, sa začinjeno slatkom ukusnom i orašastom aromom, koji je obožavala da ispija u popodnevnim časovima. Setio sam se jedne od prvih reči koje sam naučio u Južnoafričkoj Republici “braai” - njihova verzija roštilja u kojem sam svakodnevno uživao. To je to! Možda ove godine nećemo posetiti Rt dobre nade, niti videti oblake Stone planine, ali ćemo večeras jesti braai na srpski način, puding od vanile i ispijati koktele sa Coca-Colom. I dočekaćemo Novu godinu zagrljeni, zaljubljeni i srećni, baš kao i tog 31. decembra, na zadnjem spratu hotela u Kejptaunu.
Nije bitno gde se nalazimo, bitno je da smo zajedno – u tome je magija!