Da biste poboljšali zdravlje preporučuje se unos voća u ishrani.
Voće je bogato mnogim bitnim mineralima, vitaminima i vlaknima koje jednostavno morate uzimati svaki dan. Prednost suvog voća je ta što nije brzo kvarljivo, hranljivo je i predstavlja ukusnu užinu koju možete lako spakovati i poneti sa sobom.
Ali, imajte na umu da sušeno voće sadrži veći broj kalorija jer je više koncentrisano kada se ukloni voda. Kada je reč o porcijama, jedna šolja svežeg voća se smatra jednom porcijom, dok je pola šolje sušenog vože jednaka jednoj porciji svežeg voća.
Kajsija
½ šolje suve kajsije: 156 kalorija, 4,5 grama vlakana
Kajsije sadrže 47% dnevne vrednosti za vitaminom A u jednom obroku i dobar su izvor kalijuma, vitamina E i bakra.
Šljive
½ šolje šljive: 223 kalorija, 0 grama vlakana
Uprkos nedostatku nerastvorljivih vlakana, šljive su često povezane sa pružanjem laksativog efekta. Pored toga, jedna porcija ima 2,5 grama proteina i 13% dnevnih potreba za gvožđem.
Smokva
½ šolje suve smokve: 185 kalorija, 7,5 grama vlakana
Smokve se takođe povezuju sa laksativnim dejstvom. Pored toga, one su dobar izvor esencijalnih minerala kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum i mangan.
Brusnica
½ šolje zaslađene suve brusnice: 185 kalorija, 3 grama vlakana
Brusnica se obično može naći zaslađena, ali u odgovarajućim kolilinama koje se još uvek mogu smatrati zdravim izborom! Bogata je antioksidansima, organskim kiselinama, provitaminom A, vitaminom B i C, i drugim mineralima. Takođe, brusnica sadrži omega 3 masne kiseline.
Suvo grožđe
½ šolje suvog grožđa: 217 kalorija, 2,5 grama vlakana
Jedna porcija ima 2 grama proteina i dobar izvor mnogih minerala kao što su kalijum i mangan.
Kruške
½ šolje sušenih krušaka: 236 kalorija, 7 grama vlakana. Suve kruške su dobar izvor vitamina C, gvožđa i bakra.