Ako želite da svoje prijatelje oduševite kineskim jelom, onda vam nudimo recept koji će vam to omogućiti...
Svi vole piletinu jer je to proteinsko meso koje se lako sprema i koje je vrlo ukusno. Ipak, svakodnevnoa konzumacija piletine može da dosadi, pa zbog toga mnogi traže način da ovo jelo učine zanimljivijim i da u njega ubace nove i drugačije ukuse koji će redifinisati njihovo omiljeno jelo.
Kinezi su poznati po tome što jela sa mesom znaju da unaprede i da ih svaki put pripreme na drugačiji način, pa smo zato odlučili da vam pokažemo i da vam damo recept za pravljenje ukusne, hrskave piletine na kineski način.
Sastojci koji su vam potrebni:
PRIPREMA PILETINE:
900g piletine
so
biber
kukuruzni skrob 125g
3 šolje brašna 375g
jedno jaje
360ml vode
Ulje
PRIPREMA SOSA:
1 kašika ulja
¼ kašičica čilija
1 kašičica mlevenog belog luka
½ kašike đumbir, mleveno
¼ šolja šećera (50 g)
¼ čaša smeđi šećer (55 g)
¼ čaša pomorandže (60 ml)
¼ čaše sirćeta (120 ml)
2 kašike sojinog sosa
2 kašike vode
2 kašike kukuruznog skroba
1 kašičica susamovog ulja
PRIPREMA JELA:
Iseckajte piletinu na sitne kockice. U srednjoj činiji pomešajte so, biber, skrob i brašno. Dodajte jaje, vodu i ulje, a zatim mešajte dok ne dobijete smesu poput smese za palačinke. Ubacite piletinu u smesu, pomešajte, a zatim sotavite u frižideru da 30 minuta odstoji. U dublji tiganj sipajte ulje, dobro ga zagrejte, a zaitm u ulje stavite mariniranu piletinu koja će se pržiti 5-6 minuta, dok ne dobije rumenu boju.
U drugi tiganj sipajte malo ulja i ostavite ga da se zagreje. U njega stavite čili i beli luk i lagano propržite uz mešanje, a zatim dodajte šećer koji ćete rastopiti.Sipajte sok od pomorandže kako bi se šećer dodatno razložio. Dodajte sirće i soja sos i nastavite sa mešanjem. Na kraju dodajte vodu i skrob i mešajte dok se ne postigne gusta smesa i lepljiva smesa. Na kraju ubacite piletinu u sos, dok se ne sjedini sa njim i sipajte nekoliko šaka susama preko koji će se zalepiti za piletinu.
Pogledajte video klip kako biste lakše videli kako se sprema ovo fenomelnao i ukusno jelo:
V.P.